Wednesday, November 14, 2012

Binatang yang paling cepat dan lambat di dunia

Binatang paling cepat di dunia

Berikut ini adalah binatang dengan rekod pergerakan dari satu tempat ke tempat lainnya paling cepat di dunia.

CHEETAH

Cheetah adalah binatang terpantas yang hidup di daratan, boleh mencapai kelajuan 112 km/jam sampai 120 km/jam hanya pada lintasan sepanjang 460m (500yard), kemampuannya juga tidak boleh ditandingi binatang apapun, cheetah boleh mencapai kelajuan dari 0 km/jam sehingga 110 km/jam hanya dalam waktu 3 saat!!

SINGA
 

Raja dari segala pemburu, Singa, tidak perlu mempunyai kepantasan untuk menjadikan dirinya sebagai yang terbaik di antara yang terbaik, dalam berburu untuk meneruskan hidupnya, kebanyakannya dilakukan oleh singa betina, namun singa jantan yang boleh berlari mencapai kelajuan 80km/jam

KUDA
 

Jenis kuda tercepat adalah Quarter Horse, mendapatkan namanya “quarter’ kerana dalam pacuan kuda boleh memimpin pacuan hampir seperempat panjang trek (misal lintasan 100 m, kuda ini boleh menamatkan 25 meter di depan peringkat ke dua) dari kuda jenis biasa lainnya, kuda ini boleh mencapai kelajuan maksima 76 km perjam.Binatang paling lambat di dunia
Bila ada binatang tercepat didunia tentu ada juga binatang terlambat di dunia. Berikut ini adalah binatang dengan rekod pergerakan dari satu tempat ke tempat lainnya paling lambat di dunia.

Koala

 


Koala adalah mamalia marsupial yang bergerak perlahan-lahan dan binatang malam. Tangan dan kaki yang khusus disesuaikan untuk memanjat pokok. Koala tidur di pokok-poko kayu putih di siang hari. Koala adalah salah satu spesies yang dilindungi, tetapi terancam akibat hilangnya habitat.

Giant Tortoise

Kura-kura raksasa merupakan ciri khas dari pulau tropika tertentu.Salah satu binatang di dunia yang paling lama hidup dengan rata-rata usia 100 tahun atau lebih.
Slugsiput menjadi binatang paling lambat di dunia. Siput hanya mempunyai kelajuan maksimum 0,03 mph. Badan lembut berlendir siput kalah terhadap cuaca kering, sehingga siput hidup terbatas pada persekitaran lembab dan perlu bergerak ke tempat persembunyian ketika cuaca basah ke kering.

No comments:

Post a Comment