Wednesday, November 14, 2012

Cerita Dogeng

Kerbau dan Kambing


Seekor kerbau jantan ingin terlepas dari serangan seekor singa dengan cara memasuki sebuah gua dimana gua tersebut sering digunakan oleh kumpulan kambing sebagai tempat berteduh dan menginap saat malam tiba ataupun saat cuaca sedang memburuk. Saat itu hanya satu kambing jantan yang ada di dalam gua tersebut. Saat kerbau masuk kedalam gua, kambing jantan itu menundukkan kepalanya, berlari untuk menyerang kerbau tersebut dengan tanduknya agar kerbau jantan itu keluar dari gua dan dimangsa oleh sang Singa. Kerbau itu hanya tinggal diam melihat tingkah laku sang Kambing, sedangkan diluar sana, sang Singa berkeliaran di muka gua mencari mangsanya.
Lalu sang kerbau berkata kepada sang kambing, "Jangan berfikir bahawa saya akan menyerah dan diam saja melihat tingkah laku kamu yang pengecut kerana saya merasa takut kepadamu. Saat singa itu pergi, saya akan memberi kamu pengajaran yang tidak akan pernah kamu lupakan."
Moral pengajaran ~"Sangatlah jahat, mengambil keuntungan dari kemalangan orang lain."Melalui cerita diatas, murid dapat memahami dan menyatakan cara serta kepentingan pergerakkan haiwan.

No comments:

Post a Comment